Teknolojinin ve dijital oyunların kültürel mirası korumada nasıl bir araç olabileceği üzerine yapılan önemli bir projenin ilk adımı Eskişehir’de atıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 3-5 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen DIGICULTGAME Projesi Kick Off Toplantısı Türkiye’den; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Fırsat Eşitliği ve Sürdürülebilir Gelecek Derneği ve Pencuse Digital temsilcileri, İtalya’dan; University of Florance, İspanya’dan; Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech – UPC, Azerbaycan’dan; Azerbaijan University of Architecture and Construction (AzUAC), Ukrayna’dan; Non-formal Education for Youth (NFE4Y) temsilcilerini bir araya getirdi. Bu heyecan verici etkinliğe biz de Pencuse Digital olarak katılım gösterdik ve sizlerle deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz.
DIGICULTGAME Projesi, dijital oyunların kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında nasıl bir rol oynayabileceğini araştıran ve bir e-kitap yayınlayarak bu alanda çalışmalar yürütmek isteyen tüm oyun severlere, kültürel miras koruyucularına bir rehber oluşturmayı amaçlıyor. Çalışmalarını 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirerek, projenin sonunda bir oyun ile bu amacını gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Proje, teknoloji ve kültürün kesişiminde yeni bir yol haritası çizmeyi hedefliyor ve bu amaca ulaşmak için akademisyenler, oyun geliştiricileri, kültür kurumları, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve diğer paydaşları bir araya getiriyor. Böylelikle tüm alanlarda sürdürülebilir bir kültürel mirasın dijital ortama aktarılması hedeflenerek bir yol haritası oluşturulmak isteniyor.
4 Mart’ta gerçekleştirilen toplantı projenin başlangıcını oluşturdu ve katılımcılara projenin genel amacı, çalışma planı ve beklentileri hakkında detaylı bir bilgi verildi. Ayrıca, farklı disiplinlerden gelen katılımcılar arasında iş birliği ve paylaşımı teşvik etmek amacıyla çeşitli interaktif oturumlar düzenlendi.
Pencuse Digital olarak, dijital oyunlar ve kültürel miras arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye olan inancımızı ve taahhüdümüzü burada bir kez daha yineledik. Projede edindiğimiz bilgi ve deneyimlerle, ilerleyen süreçte daha etkili ve yenilikçi çözümler geliştireceğimize inanıyoruz. Kültürel mirasın dijitalleştirilmesinde yeni bir perspektif sunmayı amaçlayan bu projenin önemli bir adım olduğunu görüyor, bu projenin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Doğu ve Batı kültürel mirasının dijital platformlarda daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlayacağımızdan dolayı ise ayrı bir heyecan duyuyoruz.
DIGICULTGAME Projesi’nin, kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında dijital oyunların potansiyelini keşfetmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor, bu proje sayesinde, gelecek nesiller için değerli olan kültürel mirası koruma ve geleceğe taşıma konusunda daha bilinçli ve etkili adımlar atılacağına inanıyoruz.
Bizim için bu toplantı, sadece bir başlangıçtı. DIGICULTGAME Projesi’nin ilerleyen aşamalarında daha da aktif bir rol oynamayı ve katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Kültürel mirasın dijital çağda korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması yolunda atılan bu önemli adımda bizimle birlikte olan herkese teşekkür ederiz.
Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın!