Sanal müzemiz 24 saat açıktır

TÜRKİYE’DE MÜZE EĞİTİMİ PANELİ

Müze eğitimi uzmanları ve müze profesyonelleri Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan önderliğinde 30-31 Ekim 2024 tarihlerinde Goethe-Institut Ankara’da müze eğitiminin Türkiye’deki durumunu, sorunlarını ve gelecek stratejilerini “Türkiye’de Müze Eğitimi” konulu panelde tartıştı. 

“Türkiye’de Müze Eğitimi” üç aşamada gerçekleştirildi. İlk bölüm 30 Ekim sabah oturumunda açılış konuşmalarının ardından panel olarak başladı, aynı gün öğleden sonra katılımcılarla Ben Müzesi Sergisi oluşturuldu. 31 Ekim günü ise tüm gün ortak akıl çalıştayı gerçekleştirildi. Panel müze eğitimcisinin kimliği konusunu yeniden sorgulamayı, müze ortamlarındaki mesleki sınırları zorlamayı, müze eğitimciliğinin tanımını yapabilmeyi ve bu alanda sürdürülebilir bir yapı oluşturulmasını amaçlanmaktaydı. Müze eğitimcileri, 27 yıl önce o zaman ki ismiyle Alman Kültür Merkezinde ilk seminerini yapmıştı, buradan hareketle kaldığımız yerden devam etmeyi geçmişin bellek izinde yürümek olarak yorumlayarak etkinlik yerinin Goethe-Institut Ankara olmasını anlamlı bulduk. Çeyrek asrı aşkın bir zaman öncesi yapılan “Müze ve Eğitim” çalışmalarının ardından ilk kez gerçekleştirilen panel, çok sayıda disiplinler arası alandan müze eğitim uzmanı ve akademisyenin katılımında organize bir program olma özelliği taşıdı. Ayrıca bu çabalar ile gerçekleştirilen panelde çağın gereklilikleri ve kültürel mirasın ihtiyaçları kapsamında müze gönüllüleri müze eğitiminde uzmanlaşmak için yol almak isteyenleri buluşturdu.

Müze eğitimini yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında, son yıllarda da devam etmekte olan Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Anabilim Dalı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan bir protokol çerçevesinde binlerce öğretmene hem yüz yüze hem de çevrimiçi uygulamalı hizmet içi eğitim verilmişti.

30-31 Ekim tarihlerinde tüm dünyadaki müze eğitimciliğinin yaygınlığıyla eşgüdümlü olarak Türkiye’de de Müze eğitiminin ve müze eğitimcisini uluslararası arenada yer almasını konuştuk. Ayrıca toplam 28 kişinin katılımıyla kurulan Ben Müzesi Sergisi Müze Eğitimcilerinin farklılıklarını göz önüne seren ayrıcalıklı bir etkinlik olarak hem beğeni topladı hem de Müze Eğitimcisinin rolüne dikkat çekmiş oldu.

Ortak akıl çalıştayının sonunda çalışma gruplarından çıkan ve oylanan fikirleri bir araya getirerek çalıştay sonuç bildirgesini deklare ettik. Bundan sonra etkinliğin bildiri kitabını en geç bu senenin sonuna kadar yayımlamayı planlıyoruz.

#MUZEB ile tüm sosyal platformlarda bizi takip edebilirsiniz.

Levent Toksoy