Sanal müzemiz 24 saat açıktır

MÜZE KUMBARAM ARAŞTIRMA FONU (MKAF) 2024 KAZANANI İLE BULUŞTU

Müze Kumbaram toplumsal sorumluluk çerçevesinde 2022 yılından vermeye başladığı araştırma fonu hibesine (MKAF 2022) bu yılda da devam etti.

MKAF’ın 2024 yılı teması: “Eşitlik Kumbaram: SANAT, KÜLTÜREL MİRAS VE BİRİKİM KÜLTÜRÜ ALANLARINDA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİ VE SORUNLARI”. Temayı bu sene disiplinler arası bir anlayışla bir araya gelmiş olan seçici kurul üyelerimiz olan Doç. Dr. Ayşem Yanar, mimar Erdem Dokuzer, gazeteci Güven Baykan, Doç. Dr. Pelin Şahin Tekinalp ve Pınar Öztürk şöyle tanımlamışlardır: “Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve kadınların toplumsal alanda yaşadıkları haksızlıklar toplumumuzun sorunlarından biridir. Kadınların ekonomi, siyaset, eğitim, kültür, sanat gibi pek çok alanda yaşadıkları haksızlık ve sorunların da bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirilip çözüm için bu doğrultuda araştırmalar yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda eşitlik kumbarası düşüncesiyle başta toplumsal cinsiyet sorunları olmak üzere tüm eşitsizlik alanlarında sorunların giderilebilmesi için Müze Kumbaram olarak toplumsal katkı sunmayı hedefliyoruz. Eşitlik ve eşit bir geleceğe dair toplumsal arzumuzun bu eşitlik kumbarasında hep beraber biriktirdiklerimiz ile gerçekleşeceğine inanıyoruz.”

MKAF her sene Müze Kumbaram’ın kuruluş tarihi olan 12 Nisan tarihinde başvurulara açılıyor. Bu sene de 12 Nisan 2024 tarihinde başvurulara açılan hibe programının son başvuru tarihi 7 Haziran olarak belirlendi. Bu süre zarfında MKAF 2024’e toplam 13 başvuru gelmiştir. Bu 13 başvuru sahibinin 3’ü doktora araştırmacısı 10’u yüksek lisans öğrencisidir. Başvurular 12 üniversite ve 12 farklı disiplinden yapılmıştır. Bu sene ile beraber MKAF’a üç senede başvuranların sayısı 80’e yükselmiştir.

Başvuruların sonlanmasının ardından MKAF yürütücü kurulunu oluşturan Ali Armağan Daloğlu, Özlem Dengiz Uğur ve Tolga Ulusoy’un daveti üzerine bir araya gelmiş olan MKAF 2024 seçici kurulu 28 Haziran 2024 tarihinde Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformu’nun İncek’te yer alan ihtisas kütüphanesinde bir araya gelmişlerdir. Seçici kurulun tüm günü kapsayan görüşmeleri sonucunda Hasan Kalyoncu Üniversitesi  Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Müjgan Güneş’in “Deprem Sonrası Sosyal Durumun Kadının Sosyal-Kültürel Rolleri ve Dayanma Gücüne Etkisi: Prekarya İçinde Femmekarya’nın Yeni Rolü” isimli doktora tezini hibe almaya değer görmüşlerdir.

3 Temmuz tarihinde duyurulmuş olan MKAF 2024 kazananına 18 Temmuz  tarihinde düzenlenen törenle beratı teslim edilmiştir. Tören, Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformu çalışanları, MKAF 2023 kazananı Ahmet Bilgehan Yıldız, seçici kurul üyeleri ile MKAF’da daha önce görev almış, gönüllü olarak çalışmış, desteklemiş herkesin  davet edilmesiyle gerçekleşmiştir. Müjgan Güneş beratı geçen senenin MKAF kazananı Ahmet Bilgehan Yıldız’dan almıştır. Daha sonrasında grup akşam yemeğinde töreni sürdürmüşlerdir.

Ertesi gün Müjgan Güneş MKAF garantörü Ali Armağan Daloğlu ve Müze Kumbaram sanat tarihi uzmanı İbrahim Ethem Kandemir tarafından,  müzelerin tanıtılmasına ve müzeler arası etkileşimin gücüne verilen önemle belirlenen geleneksel rota çerçevesinde, Ankara’nın önemli müzelerine gezi düzenlemişlerdir. Bu müzeler içerisinde Anıtkabir, Ankara Oyuncak Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi bulunmaktadır.

MKAF koordinatörü Tolga Ulusoy dayısının vefatı sebebiyle bu etkinliklere katılamamıştır. Fakat ertesi gün İzmir’den Ankara’ya geri dönüşü ile beraber Müjgan Güneş ile buluşturulmuş ve sürecin değerlendirmesini yapmışlardır. Sonrasında Müjgan Güneş, Ankara Kumbaram Sergisi küratörü ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Füsun Kavalcı’nın seramik atölyesine giderek çeşitli seramik çalışmalarında bulunmuştur.