Müze Gazhane 130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesi’nin detaylı bir restorasyon ve konservasyon çalışmalarının sonucunda bir etkinlik ve sanat merkezine dönüştürülmüştür.
Bu alan daha çok mahalle kültürünün sanata, kültüre ve bilime rahat erişebilmesi, kent belleği ile bunu harmanlayacak şekilde yaygınlaştırılması için bir ‘Alan’ kavramından öteye taşımaktadır. Temel mantıkta insanların bu mekân da vakit geçirmesi için Müze Gazhane’nin toplam 32 bin metrekarelik bir alana yayılan yerleşkesinde İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, sesli / sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro & konser salonu ve İstanbul Kitapçısı bulunuyor. Yeşil alanlarıyla dikkat çeken Müze Gazhane; kafe, restoran, kapalı otopark gibi farklı ihtiyaçlara yanıt verecek sosyal mekânlara da ev sahipliği yapıyor. Tarihi alanın bahçesinde ise 7 heykeltıraşın, Haliç Tersanesi’nde atık materyallerden ürettiği heykeller ziyaretçileri karşılıyor.
Müze Gazhane genel görünüm
Müze Gazhane’nin Planı
İlk girişte Gazhane’nin idari amaçla kullanılan yapı birimlerinden biri (Vd Binası) ziyaretçi bilgilendirme/danışma bilet satış ve vestiyer alanı olan yapı ile karşılaşılmakta ve buradan yönlendirme ile yola çıkılmaktadır.
İlk olarak uğradığım mekanlardan biri olan İklim Müzesi atölye ve ambar olarak kullanılan binası (T Binası) enerji ve iklim krizi ekseninde deneyim ünitelerine sahip bilim merkezi ve çocuklar için atölye alanı olarak yeniden yorumlanarak kullanıma açılmıştır. Mekanları gezerken biraz soluklanmak için uğradığım İstanbul Kitapçısı olarak kullanılan bina önceden Gazhane çalışanlarının ihtiyaçları için ayrılmış olan ve içerisinde yapıldığı dönemin izlerini taşıyan bir makine (şofben) bulunan bina (Ty Binası) kitap satış ve müze mağaza olarak kullanılmaktadır.
Sergisi ile dikkatimi çeken bir sonraki durağım İstanbul Kent Müzesine Doğru mottosu ile yola çıkan ve içerisinde süreli sergilerin oluşturulduğu alan Gazhane’nin kesintisiz hacme sahip yatık fırın binası olarak kullanılan mekan (P Binası) süreli sergi alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır.Gazhane’nin kompresör olarak kullanılan binası (F Binası) Afife Batur kütüphanesi ve ortak çalışma alanı olarak hayat bulmuştur.
.Gazhane’nin karbüre su tesisi olarak kullanılan yapı birimlerinden biri olan etkinlik alanı (I Binası) ortak çalışma alanı ve tiyatrolar için bilet satış alanı olarak işlevlendirildi.
Belko tarafından kafe olarak kullanılan yapı hem bu alanı canlı tutmaya hem de gelen ziyaretçilerin ihtiyacına yönelik olarak yapılmıştır. Müze-Sergi binaları arasında kalan açık alan (Q Alanı) sergi ve etkinlik alanı olarak işlevlendirildi.
Kömürden gaz elde edilen en yüksek ve etkili fırın binasının önündeki açık alan etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır.
“Birlikte” adlı sergiye katılan sanatçıların eserlerinin genel görüntüsü
Yapılan bu alan şehrin merkezinde yer alması ulaşılabilirlik açısından birçok büyük şehirde örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyorum. En beğendiğim yer olan İstanbul Kent Müzesi’ne Doğru mottosu ile gerçekleştirilen sergi alanında Marcus Graf’ın Küratörü olduğu “Birlikte” (01.04.2022-03.07.2022) sergisi oldu. Bu sergide İmoga Baskı Müzesi eserleri bağışlayarak bir koleksiyon yaratılmış ve bununla da geçmiş dönemlerde kullanılan baskı makinaları ve tekniklerini uygulanmıştır.
85 adet sanatçının çeşitli baskı tekniklerini kullanarak oluşturdukları sanat eserleri bir araya getirilerek bu ‘Birlikte’liği yansıtmıştır.
İçeriği Prof.Dr. Levent Kurnaz ve Dr. Ümit Şahin önderliğinde oluşturulan Türkiye’nin iklim merkezi olmayı amaçlayan iklim müzesi iklim nedir, tarih boyunca dünyamızdaki iklim nasıl değişti geçmiş ve gelecek ölçeğinde örneklerle anlatıldığı iklim müzesine kısa bir bakışla gezdim.
İklim Müzesi Genel Görünüşü
iğer gezdiğim sergi ise Derya Yücel Küratörlüğünde “Paralaks” (Perspektif Kayması) isimli NFT üzerine tasarlanan bir sergi ve bir mekâna özgü yerleştirmeden oluşmaktadır. Hem yerleştirmeler hem de kullanılan sanat eserleri oldukça vurgulayıcı geldi. 15 sanatçının dijital sanat eserleri ile bir kurgu oluşturuyor. Sergideki dijital sanat eserleri, metaforik, felsefi, kültürel ve toplumsal bir çerçevede bir araya gelerek vurgulanmıştır.
Paralaks sergisi Afişi ve mekândan genel görünümler
Kaynakça
https://argonotlar.com/muze-gazhane-ornegi-ne-yanlis-yapildi-ne-yapilmaliydi/