Ankara Üniversitesi Dışkapı Yerleşkesi Veteriner Fakültesi bünyesinde bulunan Prof. Dr. Ferruh Dinçer Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi ve Ankara Veteriner Anatomi Müzesine BirKültür Girişim Platformu ve Müze Kumbaram iş birliğinde, Doç. Dr. Okan Ekim’in eşliği ile ziyaret gerçekleştirildi.
Öncelikle tarihi bir binaya sahip, 24 Aralık 2015 tarihinde ‘‘Veteriner Hekimliği Tarihi Evi’’ olarak hizmete açılan ve 21 Nisan 2016 tarihinde törenle Prof. Dr. Ferruh Dinçer’in adı verilen ‘‘Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi’’ni ziyaret ediyoruz. Bahçede bütün görkemiyle İsmet İnönü’nün kuruluş aşamasında diktiği fidan bizi kucaklıyor.
Veteriner Tarihi Müzesi 1974 yılında ziyarete açılmış; 1990 yılında da kendisine ev sahipliği yapan Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı ile birlikte yerleşke içerisinde tarihi binasına taşınmış. Müze içerisinde bilim tarihinde yer etmiş ünlü bilim insanlarının yağlıboya tabloları size eşlik ediyor.
1842 yılından beri veteriner hekimliği alanında tarihsel nitelikli klinik, laboratuvar materyalleri, fotoğraflar, kitaplar, kişi ve kurumlara ait birçok belgenin satın alma ve bağış yoluyla toplanarak müze içerisinde yerlerini aldığı gözükmekte. Müze koleksiyonunda 3000’in üzerinde obje yer alıyor. Dikkat çekenler arasında Osmanlı Döneminden kalan Yüksek Veteriner Okulu flaması, Sivil Veteriner Okulu öğrenci üniforması ve 1889 yılında açılan ilk Sivil Veteriner Okulu’ndan mezun olup, başarılı bir veteriner hekim olan aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlığının sembolü İstiklal Marşı’nın yazarı, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yağlı boya portresi de bulunuyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de modern meteoroloji ağını kurmak üzere davet edilen ünlü Macar meteorolog ‘‘aksakallı havabakan’’ Antal Rethly’nın isteği üzerine inşa edilen binanın kule kısmında, Rethly’nin hatırasının yaşatılması amacıyla bir köşe de oluşturulmuş.
Türkiye’de veteriner hekimliğin tarihsel gelişimine ilişkin bütünsel koleksiyonu ile kendi alanında dünyanın sayılı müzelerinden biri olan müze Eylül 2021 tarihi itibariyle sanal ortamda da sergilenmeye açılmış.
İkinci ziyaretimiz yerleşkede bulunan Türkiye’nin ilk anatomi müzesi, Ankara Veteriner Anatomi Müzesine (AVAM) oluyor. Burada bizleri veterinerlik bölümünün iki öğrencisi karşılıyor.
Ankara Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından 2013 yılında kurulan müzede hem tarihi ve bilimsel önem taşıyan hem de eğitim amaçlı olan örneklerin korunması ve sergilenmesi hedeflenmiş.
Yaklaşık 4 yıl süren hazırlık, eğitim ve kurulum aşamalarının ardından 10 Haziran 2013 tarihinde müze resmi olarak halka açılmış. Halen Doç. Dr. Okan Ekim koordinatörlüğünde hizmete devam etmekte.
Müzedeki faaliyetler, bölüm personellerinin yanı sıra fakültenin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin verdiği desteklerle, gönüllülük esasına göre yürütülmekte.
Dört ayrı bölümden oluşan müzede hayvan iskeletleri, doldurulmuş örnekler, kas, kemik ve eklem sistemleri sergileniyor. Eserlerin tamamına yakını gerçek doku veya organlardan oluşmakla beraber, müze içinde 400’den fazla maket ve materyal de bulunmakta.
Ankara Veteriner Anatomi Müzesi hafta içi 09.00 – 17.00 saatleri arasında, Prof. Dr. Ferruh Dinçer Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi ise yalnızca salı ve perşembe günlerinde 14.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Her iki müze için grup ziyaretlerinde randevu alınması gerekmekte.