11-13 Mayıs 2022 tarihlerinde 6. kez düzenlenen Heritage İstanbul, Türkiye’de kültürel miras bilincinin artması ve korunması gibi konuları misyon edinmiş ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, teknoloji fuarı ve konferansıdır.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İBB gibi sektörün en önemli kamu paydaşları tarafından desteklenen, Heritage İstanbul, müzecilik, arkeoloji, restorasyon sektörlerinde faaliyet gösteren lider uluslararası firmaların stant ile katılım gösterdiği; konferans, söyleşi ve atölye gibi renkli etkinliklerle konularında uzman birbirinden değerli ismin kültürel miras meraklılarıyla buluştuğu bir fuardır.
2018 yılından beri takip ettiğim bu fuarda gözlemlediğim kadarıyla katılımcı sayısının yıllar arasında çok büyük farkları bulunmaktadır.
2018 yılında 48 konuşmacı 29 konferans programı 8 atölye 14 miras sohbeti gerçekleşmiştir.
2019 yılında 64 konuşmacı, 25 konferans programı, 7 atölye ve 11 miras programı ile tamamlanmıştır. Bu süreçten sonrasında hayatımıza dahil olan pandemi ile fuar bir sene ertelenmek durumunda kalmıştır.
2021 haziran ayında ise tekrardan fuar gerçekleştirilmiş olup 69 konuşmacı, 26 konferans programı 7 atölye gerçekleştirilmiştir. İlk ve bir daha tekrarlanmayan Heritage Akademia 10 adet program ile sonlanmıştır.
Genel Anlamda yıllar arasında gözlemlediğim kadarıyla en yoğun katılım 2018 senesinde gerçekleşmiştir.
2022 yılı programında toplam 115 konuşmacı yer almaktadır. Bu konuşmacılar 26 tane konferans, 25 tane miras sohbeti ve birbirinden farklı 8 atölye etkinliği ile bu alanda hem farkındalık yaratmışlar hem de yenilikleri tanıtmışlardır.
Fuarda yerel firmaların yanında yabancı firmaların da olması dünyadaki değişiklikleri yakından tanıtılması açısından başarılı bir girişim olarak görülmektedir. Heritage İstanbul, özellikle dijital müzecilik ve dijital altyapı sağlayıcılığının, yapıların restorasyonunda kullanılmak üzere yapı kimyasallarının ve aynı zamanda güçlendirme malzemelerinin tanıtıldığı bir fuar oldu.
Diğer senelere göre bu sene daha fazla yenilikçi teknoloji araçlarının tanıtımına önem verildiği görülmüştür. Hatta bu konuda “NFT, Blockchain ve Yeni Kültür” konuşmasıyla Doç. Dr. Bedri Volkan Yücel ve Dr. Öğr. Üyesi Onur Sarı’nın sanal miras, sanal mevzuatlar ve sanal hukuk üzerine anlatımının fuar içerisinde gerçekleşen önemli etkinliklerden birisi olarak göze çarpmıştır. Ayrıca teknolojik alt yapı yoğunluklu stantlar ile sektörün ihtiyaçlarına yönelik dolu dolu bir fuardı.
Diğer bir dikkatimi çeken konuşma ise “Müzelerin Geleceği” isimli paneldi. Bu panel de Nezih Başgelen’in sunumu ile müzelerin terör olaylarına karşı nasıl önlemler alması gerektiğinden bahsettikten sonra dijitalleşmenin artık müzeler için önemli bir süreç olduğu özellikle pandemi döneminde buna hazır olan müzelerin avantajlarından bahsederken oturduğumuz yerden artık dünyadaki diğer müzelere çok rahat erişim sağlayabildiğimizi anlattı. Bir diğer konuşmacı ise ICOM eski başkanı Suay Aksoy kültürel mirasın bilinçsiz bir şekilde tahribin son dönemlerdeki çarpıcı örneklerinden birisi olan Ayasofya Cami’sinin kapısının parçalanması durumuna dikkat çekerek aslında bunların da birer kültür mirası olduğunu ayrıca ortak kültür ve belleğimizde yer eden bu tip eserlerin daha iyi korunması ve iyi bir restorasyona ihtiyacı olduğundan bahsetti.
Sonuç olarak Heritage İstanbul fuarının gelen ziyaretçilerin kültürel miras alanındaki farkındalığını arttırmaya yönelik hem geleneksel hem de teknolojik imkanları ücretsiz bir şekilde buluşturması takdire şayan bir çaba olarak görülmektedir..