Kütüphane, Arşiv ve Müze Yöneticileri Kongresi ve Fuarı (KAM’21), sektörel gelişimin hızlandırılması, çağdaş teknolojilerin yaygınlaştırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşların işbirliği ile 10-12 Mart 2021 tarihinde dijital ortamda ve interaktif katılımla gerçekleştirildi.
Bu yılki teması “Kütüphane Arşiv ve Müzecilik Konularında Dijital Dönüşüm” olan KAM’21’e, kütüphane, arşiv, müze yöneticileri, ilgili kurumlar, kuruluşlar, akademisyenler, uzmanlar ve sektöre hizmet sağlayan profesyoneller katıldı.
Programın açılışında Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun’u anma konuşmaları gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, pandemiyle birlikte sosyal hayat ve iş hayatının dijitalleşmesine değindi. Bakanlığın bu dijitalleşme sürecinde yürüttüğü ve gerçekleştirdiği; Telif Hakları Sistemi, Sanal Müze, Kütüphanem cepte, Turizm Tesisleri Bilgi Sistemi, Yazma Eserler Portalı, E-kitap, Goturkiye gibi projeler hakkında bilgiler verirken sanal ortamda 33 müze ve ören yerinin 19 Mart 2020 tarihinden beri 12 milyon 500 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini, Türkiye’nin global tanıtım platformu ‘www.goturkiye.com’un ziyaretçi sayısında önemli başarılara ulaştığını belirtti.
İlk gün “Yüzyılların Kadim Bilgisinin Algoritmalar Dünyasından Görünümü” konusunda Next Academy Kurucusu Levent Erden, “Bilgi ve Belge Yönetiminde Dijital Dönüşüm” konusunda Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kızıldağ konuştu. Ayrıca “Bilgi Hizmetleri ve Kullanıcılar – Yeni Nesil Kullanıcılar(ı) Neler Bekliyor?”, “Müzelerde Bilgi ve Belgelerin Korunması, Dijitalleşmede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar”, “Kültürel Mirasın Korunmasında İşbirliği, Koordinasyon ve Entegrasyon” adlı oturumlarda alanında uzman kişiler sunum ve konuşmaları yaptı.
İkinci gün “Yeni Normalde Bilgi Yönetimi Alanı: Neolojist Söylemler, Yenilikçi Eylemler, Afal Aktörler” konusunda Prof. Dr. Mustafa Sağsan, “Bilgi Ekonomisi, Kültürel Süper Güçler ve Türkiye” konusunda Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz söz aldı. Ayrıca “Yerel Yönetimlerde KAM ve Şehir Hafızasının Korunması” adlı oturumda birçok belediye başkanı mikrofon başına geçti. İki ayrı “KAM Saha Vaka Örnekleri” oturumlarında; İstanbul Havalimanı Müzesi, Milli Mücadele Sergisi, Hisart Müzesi, Rezan Has Müzesi ele alındı ve bu oturumda müze müdürleri, müze yöneticileri ve müze kurucularını dinledik. Daha birçok oturumun olduğu ikinci günde ilgi çekici bazı oturum başlıkları ise “Kültürel Mirasın Korunması ve Geliştirilmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri”, “Kültürel Mirasın Korunmasında Tapu ve Dijitalleşme, Varlık Yönetiminin Dijital Serüveni”. Oturumlara katılan iki uluslararası konuşmacı; Bilimsel Politika – Açık Bilim Başkan Yardımcısı UC3M’den Dr. Eva Mendez ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü/Bergama Kazı ve Araştırma Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson günün dikkat çeken isimlerindendi.
Üçüncü ve son gün ise “Bilginin Yönetiminde Dijitalleşmeye Stratejik Bakış” konusunda Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı ve stratejist Abdullah Çiftçi söz alırken; yine iki “KAM Saha Vaka Örnekleri” adlı oturum oldu VEKAM adına Koç Üniversitesi VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliye Kütüphanesi adına T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Kütüphaneler Daire Başkanlığı Şube Müdür Vekili söz aldı.
KAM’21 oturumlarından elde edilecek çıktıların, rapor haline getirilerek paylaşılacağı açıklandı.